Walter van Wolters Kluwer onderdeel van de Nationale AI-Cursus

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Nieuws
  • Bericht reacties:0 Reacties

Wolters Kluwer is één van de partners van de Nationale AI-cursus. Deze online cursus met initiatiefnemer Jim Stolze, is eind 2018 gelanceerd en legt uit wat kunstmatige intelligentie (artificial intelligence (AI)) is, en waar en op welke manier dit gebruikt wordt. De online cursus geeft toegankelijke praktijkvoorbeelden van AI en laat zien welke impact kunstmatige intelligentie heeft op onze maatschappij.

De potentie van AI

Kunstmatige intelligentie wordt al in veel applicaties en producten gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan een algoritme dat woninginbraken voorspelt, de bekende virtuele assistenten zoals Siri en Cortana, of zelfrijdende auto’s. Jim Stolze stelt dat: “alles wat we van een stekker hebben voorzien op den duur voorzien kan worden van een zelflerend systeem.” De potentie van kunstmatige intelligentie is dus enorm.

Waarom een AI-cursus?

AI is een van de meest ingrijpende technologische ontwikkelingen van deze tijd, maar het blijft voor veel Nederlanders een vaag begrip. Daarom heeft de Nationale AI-cursus als doel om 1% van de Nederlanders te bereiken en meer te leren over kunstmatige intelligentie. Met interactieve cases, experts en praktijkvoorbeelden wordt duidelijk wat artificial intelligence precies is, hoe het ingezet wordt en wat de mogelijkheden zijn in de nabije en verre toekomst.

Artificial Intelligence in de juridische wereld

Ook in de juridische wereld zie je dat kunstmatige intelligentie steeds belangrijker wordt. De afgelopen jaren zijn er talloze bedrijven gestart die AI toepassen op de  juridische sector. Niet alleen start-ups storten zich op AI, ook gevestigde namen in de markt maken deze beweging. Wolters Kluwer is één van de partijen die kunstmatige intelligentie inzet om het werk van advocaten makkelijker, leuker, én beter te maken.

Joy van Baren, initiatiefnemer van Walter beaamt dit: “Door AI te gebruiken in rechtspraak kunnen we processen slimmer, efficiënter en kwalitatiever maken voor de doelgroep. Zo helpen we advocaten betere professionals te worden.”

Door AI te gebruiken in rechtspraak kunnen we processen slimmer, efficiënter en kwalitatiever maken voor de doelgroep.

Walter is momenteel gericht op arbeidsrechtsadvocaten en maakt gebruik van AI om snel relevante uitspraken te vinden, de essentie van deze zaken te begrijpen, en patronen te vinden over grote hoeveelheden documenten. Walter wordt binnen de Nationale AI-cursus gebruikt als praktisch voorbeeld van kunstmatige intelligentie.  

Nieuwsgierig? Volg ook de nationale AI-cursus

De Nationale AI-cursus is gratis en online te volgen op deze website. (Heb je een AI-cursus account en wil je direct naar het onderdeel over rechtspraak en AI? Gebruik dan deze link.) Acht verschillende onderdelen nemen je mee in de wereld van artificial intelligence.

De cursus duurt in totaal 4 tot 5 uur en je kan eraan werken wanneer je wilt. Na het voltooien van de cursus weet je wat AI is, wat het verschil tussen machine learning en deep learning is en hoe AI de toekomst gaat beïnvloeden. Ook ontvang je een certificaat.

Achtergrond van de Nationale AI-cursus

De cursus is gebaseerd op het Finse ‘Elements of AI’. De Universiteit van Helsinki ontwikkelde een AI-cursus voor alle Finnen. In mei 2018 riep Jim Stolze in het FD op om partijen samen te brengen voor een soortgelijk initiatief in Nederland. “Ik had echt niet verwacht dat die oproep zo veel enthousiasme teweeg zou brengen. Dat er zo veel partijen achter zijn gaan staan, betekent dat we ons doel waarschijnlijk gaan bereiken: iedereen in Nederland bekend maken met het fenomeen dat AI heet. Er wordt zo veel over gepraat, met deze cursus gaan we het gewoon doen”, reageert Jim Stolze enthousiast.

Topexperts die een bijdrage geleverd hebben

De cursus is gebaseerd op een vergelijkbaar initiatief in Finland, aangevuld met bijdragen van Nederlandse topexperts: Catholijn Jonker (TU Delft), Cees Snoek (Universiteit van Amsterdam), Evert Haasdijk (Deloitte), Jeroen van den Hoven (TU Delft), Maarten de Rijke (Universiteit van Amsterdam), Marlies van Eck (Universiteit Leiden), Max Welling (Universiteit van Amsterdam), Mireille Hildebrandt (Vrije Universiteit Brussel), Pim Haselager (Donders institutie voor brein cognitie en gedrag), Rianne van den Berg (Universiteit van Amsterdam), Roel Schutgens (Radboud Universiteit Nijmegen), Tom Heskes (Radboud Universiteit Nijmegen) en Valerie Frissen (Universiteit Leiden).

___________________________

Wordt jouw kantoor een innovatiepartner?

We zijn voortdurend bezig met het verder verbeteren van Walter, maar dat kunnen we niet alleen. Daarom zijn we op zoek naar een select aantal kantoren die als innovatiepartner willen meedenken over de toekomst van het juridische werkveld, en de rol van technologie en vakinformatie daarbinnen.

Innovatiepartners krijgen gratis toegang tot Walter, mogen speciale workshops bijwonen en worden actief ondersteund bij het toekomstbestendig maken van hun kantoor. Daarnaast leveren ze een waardevolle bijdrage aan de ontwikkeling van ons platform en daarmee ook aan het werkproces van hun collega’s en partners.

Meer informatie over het Walter innovatiepartner programma vind je via onderstaande link.

Meer informatie over het Walter innovatiepartnerschap