Walter van Wolters Kluwer onderdeel van de Nationale AI-Cursus

Wolters Kluwer is één van de partners van de Nationale AI-cursus. Deze online cursus met initiatiefnemer Jim Stolze is eind 2018 gelanceerd en legt uit wat artificial intelligence (AI) is en waar en hoe dit gebruikt wordt. De overzichtelijke online cursus is gericht op een breed publiek en geeft toegankelijke praktijk voorbeelden van AI en de impact op onze maatschappij.

Kunstmatige intelligentie wordt al in veel applicaties en producten gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan een algoritme dat woninginbraken voorspelt, de bekende virtuele assistenten zoals Siri en Cortana, of zelfrijdende auto’s. Jim Stolze stelt dat “alles wat we van een stekker hebben voorzien op den duur voorzien kan worden van een zelflerend systeem.” De potentie van kunstmatige intelligentie is dus enorm.

Waarom een AI-cursus?

De Nationale AI-cursus heeft als doel om 1% van de Nederlanders te bereiken. Met interactieve cases, experts en praktijkvoorbeelden wordt duidelijk wat artificial intelligence precies is, hoe het ingezet wordt en wat de mogelijkheden zijn in de nabije en verre toekomst. Omdat AI een van de meest ingrijpende technologische ontwikkelingen is van deze tijd is het belangrijk dat Nederlanders hier meer over weten.

Artificial Intelligence in de juridische wereld

Ook in de juridische wereld zie je deze ontwikkeling. De afgelopen jaren zijn er talloze bedrijven gestart die AI toepassen op de  juridische sector. Niet alleen startups, ook gevestigde namen in de markt maken deze beweging. Wolters Kluwer is één van de partijen die kunstmatige intelligentie inzet om het werk van advocaten makkelijker, leuker, én beter te maken.

“Door AI te gebruiken in rechtspraak kunnen we processen slimmer, efficiënter en kwalitatiever maken voor de doelgroep. Zo helpen we advocaten betere professionals te worden” Aldus Joy van Baren, initiatiefnemer van Walter, een nieuwe tool van Wolters Kluwer. 

Door AI te gebruiken in rechtspraak kunnen we processen slimmer, efficiënter en kwalitatiever maken voor de doelgroep.

Walter is momenteel gericht op arbeidsrechtsadvocaten en maakt gebruik van AI om snel relevante uitspraken te vinden, de essentie van deze zaken te begrijpen, en patronen te vinden over grote hoeveelheden documenten. Walter wordt binnen de Nationale AI-cursus gebruikt als praktisch voorbeeld van kunstmatige intelligentie.  

Volg de online cursus

De Nationale AI-cursus is gratis en online te volgen op deze website. (Heb je een account en wil je direct naar het onderdeel over rechtspraak en AI? Gebruik dan deze link.) Aan de hand van 8 verschillende onderdelen word je meegenomen in de wereld van artificial intelligence.

De cursus duurt in zijn totaliteit 4 tot 5 uur en wanneer je de cursus voltooit weet je wat AI is, wat het verschil tussen machine learning en deep learning is en hoe AI het werk van de toekomst gaat beïnvloeden. Én ontvang je een certificaat.

Achtergrond van de Nationale AI-cursus

De cursus is geïnspireerd op het Finse ‘Elements of AI’. De Universiteit van Helsinki ontwikkelde een AI-cursus voor alle Finnen. In mei 2018 riep Jim Stolze in het FD op om partijen samen te brengen voor een soortgelijk initiatief in Nederland. “Ik had echt niet verwacht dat die oproep zo veel enthousiasme teweeg zou brengen. Dat er zo veel partijen achter zijn gaan staan, betekent dat we ons doel waarschijnlijk gaan bereiken: iedereen in Nederland bekend maken met het fenomeen dat AI heet. Er wordt zo veel over gepraat, met deze cursus gaan we het gewoon doen”, aldus Jim Stolze.

Topexperts die een bijdrage geleverd hebben

De cursus is gebaseerd op een vergelijkbaar initiatief in Finland, aangevuld met bijdragen van Nederlandse topexperts: Catholijn Jonker (TU Delft), Cees Snoek (Universiteit van Amsterdam), Evert Haasdijk (Deloitte), Jeroen van den Hoven (TU Delft), Maarten de Rijke (Universiteit van Amsterdam), Marlies van Eck (Universiteit Leiden), Max Welling (Universiteit van Amsterdam), Mireille Hildebrandt (Vrije Universiteit Brussel), Pim Haselager (Donders institutie voor brein cognitie en gedrag), Rianne van den Berg (Universiteit van Amsterdam), Roel Schutgens (Radboud Universiteit Nijmegen), Tom Heskes (Radboud Universiteit Nijmegen) en Valerie Frissen (Universiteit Leiden).

Sluit Menu