Walter te gast bij AI Expertisecentrum ADAPT in Dublin

Walter te gast bij ADAPT

Onlangs was Diederik Meijer, ons teamlid en LegalTech expert, namens team Walter op bezoek bij ADAPT. ADAPT is een onderzoeks- en expertisecentrum in Dublin op het gebied van digitale content innovatie. Het doel van het bezoek was om kennis uit te wisselen over state of the art AI technieken. Daarnaast speelde het uitwisselen van ervaringen rondom AI een belangrijke rol.

Die ervaringen heeft Diederik onder andere opgedaan met Walter. Walter helpt arbeidsrecht advocaten met actiegerichte inzichten antwoorden te geven op vragen van hun cliënten. Zoals Joy eerder uitlegde in haar blogpost over Walter in de Nationale AI cursus gebruiken we AI technieken om onze gebruikers te helpen om relevante jurisprudentie snel te vinden en te interpreteren.  

De essentie van jurisprudentie

De experts bij ADAPT hadden (nog) geen ervaring met jurisprudentie. Daarom legde Diederik eerst uit wat jurisprudentie eigenlijk is: documentatie van een debat. Een debat waarin feiten worden besproken, beide partijen met argumenten komen, en de rechter uiteindelijk een beslissing neemt.

Die beslissing vormt de kern van de uitspraak en is een bron van waardevolle informatie voor arbeidsrecht advocaten. Het nadeel is dat een uitspraak een ongestructureerde lap tekst is. Dat wil zeggen dat een advocaat die lap tekst moet lezen of in ieder geval scannen om te snappen wat er besproken en besloten is.

Met Walter willen we advocaten helpen om snel de essentie van een zaak te begrijpen. En om relevante patronen te vinden in uitspraken die gaan over hetzelfde onderwerp. Daarbij vormt AI een steeds belangrijkere ondersteuning voor ons team van juridische experts. Kortom, sneller tot de essentie.

 

Een voorbeeld van een jurisprudentie overzicht pagina binnen Walter.


Wat kan AI betekenen?

Die vraag is niet makkelijk te beantwoorden, of in ieder geval niet in één keer. Het probleem dat wij uiteindelijk willen oplossen is namelijk niet eenvoudig. Niet alleen willen we feiten, argumenten, en beslissingen uit de tekst halen. We willen ook uit de context kunnen afleiden waar het over gaat, en wat vergelijkbare zaken zijn – ook als de letterlijke feiten uiteenlopen. Zo willen we inhoudelijke verbanden gebruiken om door de content te navigeren. Al deze onderdelen maken het complex, maar zeker niet onmogelijk.

Bij Walter passen we op dit moment met name rules based algoritmen toe, maar experimenteren ook met machine learning. De mede-experts van ADAPT bevestigden dat er op dit moment geen “silver bullet” is: niemand heeft dit probleem nog opgelost. Hun verwachting is ook dat een hybride model van rules based en machine learning methodes de beste resultaten zal geven.

Tegelijkertijd is er ook niemand die zegt dat het onmogelijk is. Het is daarom belangrijk om te werken met deelproblemen: pak een klein stuk, en ga daarmee experimenteren. Dit sluit perfect aan bij de Lean Startup werkwijze waarop we Walter ontwikkelen.

Kortom, we gaan vol enthousiasme door met het experimenteren met jurisprudentie, uitspraken en andere content in combinatie met nieuwe technologieën. Uiteraard in nauwe samenwerking met onze klanten en onze community van pilotgebruikers! Nog geen pilot gebruiker? Vraag een gratis account aan!

Wat kan ik nu al zien in Walter?

Op dit moment kun je in onze beta ondersteund door AI uit jurisprudentie geëxtraheerde feiten zien, en kun je hierop filteren. Binnenkort voegen we nieuwe elementen toe waaronder beslissingen. Er staat veel te gebeuren in en rondom Walter. 

Nog geen toegang tot Walter?

Dan is het tijd om een gratis account aan te vragen.

Ben jij een arbeidsrecht advocaat en wil je Walter zelf ervaren? Meld je dan nu aan via deze link of via de onderstaande button. Ruim 300 advocaten gingen je voor en hielpen ons met hun inzichten en feedback.

Walter gratis proberen

Liever een persoonlijke demo op kantoor? Plan dan een demo in met Lucas door contact op te nemen via de mail of telefoon. We zitten regelmatig bij advocatenkantoren dus plan je demo op tijd in.

 

Sluit Menu