Walter te gast bij AI Expertisecentrum ADAPT in Dublin

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Nieuws
  • Bericht reacties:0 Reacties

Onlangs was Diederik Meijer, Walter teamlid en legal tech expert, op bezoek bij het Dublinse ADAPT. ADAPT is een onderzoeks- en expertisecentrum op het gebied van digitale contentinnovatie. Het doel van het bezoek was om kennis uit te wisselen over state of the art AI technieken. Daarnaast speelde het delen van ervaringen met AI een belangrijke rol.

AI toepassen op jurisprudentie?

Met Walter willen we advocaten helpen om snel de essentie van een zaak te begrijpen. Daarvoor moeten we relevante patronen vinden in uitspraken die gaan over hetzelfde onderwerp. In dat proces vormt AI een steeds belangrijkere ondersteuning voor ons team van juridische experts.

De experts bij ADAPT hadden (nog) geen ervaring met jurisprudentie. Daarom legde Diederik eerst uit wat jurisprudentie is. Daarna besprak hij de knelpunten van het toepassen van AI op jurisprudentie. Het nadeel is namelijk dat een uitspraak een ongestructureerde lap tekst is. Het is moeilijk voor een computer om daar de juiste informatie uit te halen en te structureren. 

Toepassen van AI op jurisprudentie

Het wordt nog een hele klus om AI toepassen op jurisprudentie. Het probleem dat wij uiteindelijk willen oplossen, is namelijk niet eenvoudig.

Niet alleen willen we feiten, argumenten, en beslissingen uit een tekst halen. We willen ook uit de context kunnen afleiden waar een zaak over gaat en wat vergelijkbare zaken zijn – ook als de letterlijke feiten uiteenlopen. Zo willen we inhoudelijke verbanden gebruiken om door de content te navigeren. Al deze onderdelen maken het toepassen van AI op jurisprudentie complex, maar zeker niet onmogelijk.

Walter jurisprudentie voorbeeld 2019
Een voorbeeld van een jurisprudentie overzicht pagina binnen Walter

Experimenteren met rules based algoritmen en machine learning

Bij Walter passen we op dit moment met name rules based algoritmen toe, maar we experimenteren ook met machine learning. De mede-experts van ADAPT bevestigden dat er op dit moment geen “silver bullet” is: niemand heeft de perfecte oplossing voor het succesvol toepassen van AI op teksten als jurisprudentie. Hun verwachting is ook dat een hybride model van rules based en machine learning methodes de beste resultaten zal geven.

Tegelijkertijd is er ook niemand die zegt dat het onmogelijk is. Het is daarom belangrijk om te werken met deelproblemen: pak een klein stuk, en ga daarmee experimenteren. Dit sluit perfect aan bij de Lean Start-up werkwijze waarop we Walter ontwikkelen.

Kortom, we gaan vol enthousiasme door met het experimenteren met jurisprudentie, uitspraken en andere content in combinatie met nieuwe technologieën. Uiteraard in nauwe samenwerking met onze klanten en innovatiepartners

Wat kan ik nu al zien in Walter?

Op dit moment kun je in onze bèta geëxtraheerde feiten uit jurisprudentie zien. Deze feiten zijn met behulp van AI uit de tekst gehaald. Binnenkort voegen we nieuwe elementen toe waaronder beslissingen. Er staat veel te gebeuren in en rondom Walter. 

___________________________

Wordt jouw kantoor een innovatiepartner?

We zijn voortdurend bezig met het verder verbeteren van Walter, maar dat kunnen we niet alleen. Daarom zijn we op zoek naar een select aantal kantoren die als innovatiepartner willen meedenken over de toekomst van het juridische werkveld, en de rol van technologie en vakinformatie daarbinnen.

Innovatiepartners krijgen gratis toegang tot Walter, mogen speciale workshops bijwonen en worden actief ondersteund bij het toekomstbestendig maken van hun kantoor. Daarnaast leveren ze een waardevolle bijdrage aan de ontwikkeling van ons platform en daarmee ook aan het werkproces van hun collega’s en partners.

Meer informatie over het Walter innovatiepartner programma vind je via onderstaande link.

Meer informatie over het Walter innovatiepartnerschap