Walter leidt je nu nog sneller naar het juiste onderwerp

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Nieuws
  • Bericht reacties:0 Reacties

In Walter leiden we gebruikers niet naar individuele documenten, maar naar gerichte onderwerpen gebaseerd op de structuur van de wet. Deze onderwerpen konden gebruikers voorheen niet altijd goed vinden. Met dank aan een nieuwe zoektechniek is dit nu verbeterd.    

Het nieuwe zoeken

Tot voor kort kon je onderwerpen in Walter goed vinden als je zocht op de naam van het onderwerp of het bijbehorende wetsartikel. Feedback van onze innovatiepartners laat zien dat dit niet voldoende was. Juridische professionals willen ook kunnen zoeken op thematische onderwerpen, of juist heel specifieke casus omstandigheden.

Daarom heeft het Walter team een nieuwe zoektechnologie aan het platform toegevoegd. Deze zoekt ook in de tekst van het wetsartikel behorende bij een onderwerp in Walter, en in de bijbehorende Tekst & Commentaar aantekening. Ook worden essentiële stukken tekst uit alle bij een Walter onderwerp behorende uitspraken doorzocht. Dit alles leidt tot nog relevantere suggesties, die Walter op overzichtelijke wijze toont.

We geven een voorbeeld:  

Voorheen verschenen er geen zoekresultaten wanneer je “afspiegelingsbeginsel” intypte in Walter. Het woord “afspiegelingsbeginsel” komt namelijk niet voor in de Nederlandse wetgeving. In uitspraken wordt het echter wél gebruikt. Zo vindt Walter nu 13 onderwerpen, zoals te zien is in afbeelding 1.

Afbeelding 1 Voorbeeld zoekresultaten met thematische onderwerpen
Afbeelding 1. Voorbeeld van verbeterde zoekresultaten

Door deze nieuwe zoekmethode wordt het ook mogelijk om te zoeken op casuïstische elementen. Na het typen van “tankpas” of “gratis weggeven van drankjes” toont Walter onderwerpen waarin deze elementen terugkomen in de onderliggende uitspraken. De gebruiker heeft daarbij de optie om naar de oriëntatiepagina van het betreffende onderwerp te gaan, maar kan via de blauwe link ook direct doorklikken naar de uitspraken binnen het onderwerp die matchen op de zoekterm. Bijvoorbeeld die uitspraken binnen het onderwerp “verwijtbaar handelen of nalaten werknemer (e-grond)” waarbij sprake was van een tankpas.

Afbeelding 2. Voorbeeld van zoeken op casuïstische elementen.

Walter blijft de zoektechnologie verder optimaliseren

Door waardevolle input van onze klanten en innovatiepartners hebben we flinke stappen gemaakt met het verbeteren van onze zoektechnologie. Maar we zijn nog niet klaar.

Ervaren arbeidsrecht professionals weten vaak precies welke documenten, wetteksten of jurisprudentie hen helpt bij een casus. Hoewel overzichtspagina’s in Walter deze documenten samenbrengen en structureren, is het een waardevolle toevoeging om te kunnen zoeken op specifieke titels, auteursnaam, of ECLI. Daarom gaan we de komende periode aan de slag met het toevoegen van een meer klassieke document search. 

Naast optimaliseren van de zoektechnologie staan er nog veel andere updates op de planning die het werkproces van de juridische professional effectief zullen ondersteunen. We houden je op de hoogte!

Op de hoogte blijven?
In het najaar van 2020 wordt Walter gelanceerd. Wil je als eerste informatie ontvangen over de lancering en toegang tot Walter? Meld je aan voor de wachtlijst en mis niks.