Hoe ben je als advocaat klaar voor de toekomst?

Future Ready Lawyer door Wolters Kluwer

Wolters Kluwer publiceerde onlangs het rapport “The Future Ready Lawyer”. Een onderzoeksrapport gebaseerd op de antwoorden van 700 juridische professionals uit Europa en de VS.  Het onderzoek geeft inzicht in de transformatie die de juridische sector momenteel doormaakt. Technologie speelt daarin een centrale rol.

Maar: wie is er klaar voor de toekomst? En hoe zorg je er voor dat je klaar bent voor de toekomst?

Significante verschillen tussen kantoren

Het onderzoek laat zien dat er grote verschillen zijn tussen advocatenkantoren wat betreft het succesvol inzetten van technologie voor het verbeteren van efficiëntie en effectiviteit. 

  • “Technology leaders” zetten technologie effectief in en plannen verdere investeringen in de nabije toekomst.
  • “Technology transitioners” zetten technologie hier en daar in en willen de komende jaren verder verbeteren.
  • “Technology trailers” zetten technologie nog maar zeer beperkt in en hebben ook geen concrete plannen dit op korte termijn uit te breiden.

Early adopters zijn winstgevender en flexibeler

Winstgevendheid technologie juridische markt
Figuur 1: Winstgevendheid en technologie leiders in de Juridische markt

Volgens het onderzoek loont het om early adopter te zijn.  Het omarmen van technologie levert namelijk voordeel op: Technology leaders blijken namelijk over de gehele linie beter te presteren dan hun minder geavanceerde vakgenoten.

Niet alleen investeren deze organisaties meer in nieuwe technologie, ze zijn ook winstgevender zoals terug te vinden in figuur 1.

Daarnaast geeft het merendeel van de advocaten bij deze organisaties aan dat ze vertrouwen hebben in de wendbaarheid van hun organisatie en hun vermogen om in te spelen op nieuwe ontwikkelingen. Bij Transitioning en Trailing organisaties liggen deze percentages vele malen lager zoals terug te zien in figuur 2.

Figuur 2: Vertrouwen in wendbaarheid

Early adopters hebben dus belangrijke voordelen. Ze zijn beter dan hun concurrenten in staat om succesvol deel te nemen aan het juridische ecosysteem in wording met zowel traditionele als nieuwe legal tech spelers.

Meest impactvolle trends volgens advocaten

Het rapport identificeert de belangrijkste trends die juridische professionals signaleren in de markt. De top 3 van deze trends bestaat uit:

  1. Omgaan met de toenemende hoeveelheid en complexiteit van informatie
  2. Nadruk op verbeterde efficiëntie en productiviteit
  3. Begrijpen hoe technologie waarde kan toevoegen aan je werk

Naast de verwachte impact gaven de respondenten ook aan in hoeverre zij hun organisatie voldoende voorbereid achten om in te spelen op deze trends. De antwoorden onthullen een zorgwekkend gat: minder dan één-derde van de juridische professionals heeft er vertrouwen in dat hun organisatie voldoende is voorbereid voor deze trends.

Figuur 3: Trend impact en mate van gereedheid om daar mee om te gaan.

Klaar voor de toekomst met Walter

Veel van deze geluiden hoorden wij al in de Nederlandse markt toen we vorig jaar meer dan honderd interviews deden met advocaten, partners, en professional support lawyers. Deze inzichten inspireerden Walter, een innovatie van Wolters Kluwer.

De missie van Walter? Advocaten helpen om succesvoller te zijn en klaar te zijn voor de toekomst. Hoe we dat doen licht ik toe op basis van de top 3 trends uit het rapport.

Trend 1: Omgaan met meer en complexere informatie

Het bijbenen van alle vakinformatie blijkt een steeds grotere uitdaging. Het kwam zelfs naar voren als de meest impactvolle trend. Daarom helpt Walter je om per onderwerp de voor jou meest relevante inzichten te vinden.

Walter groepeert alle relevante informatie rondom een onderwerp in vier heldere informatieniveaus die aansluiten bij stappen in het juridische werkproces. Of je je nu wilt oriënteren op een nieuw onderwerp, de diepte in wilt, jurisprudentieonderzoek doet, of de laatst ontwikkelingen wilt zien. Walter geeft je passend antwoord.

Trend 2: Sneller en productiever werken

Niet alleen helpt Walter je om informatie sneller en makkelijker te vinden, maar ook om deze sneller te interpreteren. Met ons door artifical intelligence gedreven DeCAF model (Decisions, Claims, Arguments, Facts) helpt Walter je om snel de essentie van jurisprudentie te begrijpen, zonder alle onderliggende documenten te hoeven lezen.

In onze nieuwe module ‘Zaakanalyse’ gaan we nog een stap verder en helpen we je om juridische scenario’s rondom een onderwerp te identificeren en te evalueren.

Walter ondersteunt activiteiten die verder gaan dan vakinformatie. Ook inzichten die je nodig hebt voor business development zijn onder handbereik. Via onze koppeling met CompanyInfo kun je ontwikkelingen bij jouw bestaande en toekomstige klanten makkelijk volgen, om zo nieuwe business te genereren.

Trend 3: Waarde halen uit technologie

Het begrijpen en succesvol inzetten van technologie is een uitdaging voor veel kantoren. Gezien de enorme variatie aan toepassingen en applicaties is dat ook niet verwonderlijk. Er is nog weinig standaardisatie, en doordat applicaties niet of slecht op elkaar aansluiten dragen ze (nog) niet bij een aan efficiëntieslag over het gehele werkproces.

Walter brengt daarin verandering door één flexibele werkomgeving te bieden. Koppel met jouw favoriete applicaties en ervaar de magie: sneller werken, nieuwe inzichten. Eerder lanceerden we al de volgende succesvolle integraties:

  • Legalsense: direct inzicht in je declarabele uren en toegang tot je actieve dossiers;
  • TIQ Time: mis geen declarabele minuut meer;
  • SmartNewz: altijd op de hoogte van het laatste nieuws in Arbeidsrecht;
  • CompanyInfo: direct weten wat er speelt bij cliënten en op de hoogte van het laatste nieuws en jurisprudentie.

Binnenkort volgen er meer koppelingen met onder andere DMSforLegal, Xinno, iManage en anderen.

Ben jij klaar voor de toekomst?

Wil jij alle voordelen van een Technology Leader? Meld je aan voor een account en krijg onbeperkt toegang tot Walter. Al meer dan 400 advocaten maken gebruik van Walter en hielpen ons om Walter elke dag een stukje beter te maken met hun feedback. We zijn benieuwd naar jouw ervaringen.

Het gehele rapport lezen? Download hem nu gratis.

Walter gratis proberen

Sluit Menu