De essentie van jurisprudentie: Decisions, Claims, Arguments & Facts

Walter is na de laatste updates weer een stukje slimmer geworden. Een van onze doelstellingen is om advocaten beter en efficiënter te laten werken. Een proces dat hen nu veel tijd kost is jurisprudentieonderzoek. Het vinden van relevante uitspraken kost veel tijd, laat staan het lezen van al die uitspraken.

Eerder experimenteerden we al met het tonen van en filteren op feiten, die we ondersteund door kunstmatige intelligentie extraheren uit uitspraken. De feedback van onze pilotgebruikers? Intrigerend, maar wel nog wat te breed.

De feedback van onze pilotgebruikers? Intrigerend, maar nog wat te breed

In een zaak worden immers ontzettend veel feiten aangevoerd, die niet allemaal even relevant zijn. Daarom dachten we na over hoe we nog gerichter de kern van een uitspraak kunnen weergeven. Met als doel om advocaten te helpen sneller de meest relevante uitspraken te vinden en te analyseren. Het resultaat: het DeCAF model.

Wat is het DeCAF model?

DeCAF staat voor: Decisions, Claims, Arguments, Facts. Vertaald naar het Nederlands: beslissingen, eisen, argumenten, en feiten. Uit onze honderden interviews met advocaten, partners, en professional support lawyers kwam naar voren dat dit de essentiële elementen zijn die zij als eerste bekijken bij het scannen van een uitspraak:

  • Wat waren de verschillende eisen?
  • Wat was de beslissing van de rechter voor iedere eis?
  • Welke feiten en argumenten zijn door de rechter meegenomen in diens oordeel?

Bij de feiten gaan we gerichter te werk dan voorheen: we kijken nu primair naar de feiten die door de rechter zijn benoemd en gewogen. Dat leidt tot een kleinere en relevantere set.

Hoe komen we aan deze data?

Onder leiding van jurist Diederik Meijer werken we met een klein team aan het analyseren van arbeidsrecht jurisprudentie. In het begin ging dat door middel van aanstrepen op papier, maar nu het datamodel volwassen is hebben we invoersoftware. En nog belangrijker: een database die op basis van algoritmes mee leert. Dat betekent dat het systeem zelf jurisprudentie kan analyseren en de DeCAF elementen kan extraheren. Zo kan kunstmatige intelligentie ons helpen om sneller en consistenter te analyseren.

Diederik en Ezra DECAF
Jurist Diederik en rechtenstudent Esra bezig met zaak analyse

Hoe ziet dat eruit in Walter?

Walter bevat inmiddels honderden onderwerpen op het gebied van arbeidsrecht. Voor ieder onderwerp kun je informatie zien in vier heldere niveaus: oriëntatie, verdiepend, jurisprudentie, en ontwikkelingen (dit laatste niveau is nog in ontwikkeling).

In de jurisprudentie tab vind je een lijst van uitspraken relevant voor het betreffende onderwerp. Sinds vandaag zie je bij sommige van de uitspraken de DeCAF elementen. In eerste instantie bestaat dit uit de verschillende verzoeken, met een indicatie van de beslissing van de rechter. Dit geeft snel inzicht in de kern van een zaak.

Maar er is meer! Per eis kun je een venster openklappen met daarin de feiten en argumenten die door de rechter zijn meegenomen in de overweging. Dit geeft aanvullende inzichten in de redenering en hoe de verschillende belangen zijn gewogen. Dat geeft je gerichte handvatten als arbeidsrecht professional.

DeCAF in actie zien? Bekijk dan het onderstaande filmpje.

Hoe nu verder?

We blijven achter de schermen hard doorwerken aan het analyseren van nieuwe uitspraken, met de beschreven combinatie van handmatig werk en rules-based artificial intelligence. Nieuwe uitspraken komen op dagelijkse basis beschikbaar in onze beta omgeving.

Daarnaast experimenteren we sinds kort met machine learning, met als doel om sneller uit te kunnen breiden naar voorgaande jaren en nieuwe rechtsgebieden.

Naast alle technische onderdelen blijven we voortdurend in gesprek met onze pilotgebruikers. Door hun feedback weten we of deze aanpak hen helpt om sneller en beter te werken. We hebben nog veel meer plannen om op basis van de DeCAF elementen advocaten verder te ondersteunen. Denk bijvoorbeeld aan in het analyseren van mogelijkheden in een zaak en het kiezen van een strategie. Zo blijft Walter aan de weg timmeren.

Walter zelf ervaren?

Ben je arbeidsrecht professional en wil je Walter zelf ervaren? Meld je dan aan voor een account en krijg onbeperkt toegang. Al meer dan 400 advocaten maken gebruik van Walter en helpen ons om Walter elke dag een stukje beter te maken met hun feedback. We zijn benieuwd naar jouw ervaringen.

Walter gratis proberen

Sluit Menu